fbpx

Deviataci spoznávali temné dejinné udalosti nášho regiónu

10. 11. 2017 sa žiaci IX. A triedy zúčastnili na vzdelávacom podujatí, ktoré organizovala Hornonitrianska knižnica v rámci projektu História na dlani – projekt o holokauste. Podujatie sa konalo pri príležitosti 75. výročia vzniku pracovného a koncentračného tábora v Novákoch a začiatku deportácií Židov z územia Slovenska.

Žiaci si vypočuli zaujímavú prednášku s názvom Na miestach, kde tiekla krv. Historik Erik Kližan predstavil oblasť, ktorá je bolestnou súčasťou dejín Prievidze a o ktorej veľa nevieme – tragédiu Židov na hornej Nitre. Deviataci, ktorí nedávno absolvovali návštevu Múzea holokaustu v Seredi, sa dozvedeli veľa nových informácií o tábore, ktorý existoval v našom regióne na pomedzí obcí Laskár a Koš. Pán Kližan rozprával o každodennom živote židovských spoluobčanov na mieste, ktoré ľudská nenávisť obohnala ostnatým drôtom. Priblížil aj veľmi smutné osudy Steinerovcov, jednej z prievidzských židovských rodín, ktorá bola v tábore internovaná.

Miesto, z ktorého bolo v roku 1942 deportovaných asi 4000 – 5000 Židov do táborov smrti, pripomína už len pamätník, ktorý bol odhalený v septembri 2017, a pamätná tabuľa na stanici v Novákoch. Je veľmi dôležité, aby mladí ľudia vedeli o tom, čo sa dialo nie tak dávno aj v našom okolí, a uvedomili si, kam až môže viesť nezmyselná nenávisť a neznášanlivosť.

 

Mgr. Martina Grolmusová