fbpx

Stratení v meste módy

Na SOŠ už v prvých poprázdninových dňoch padlo rozhodnutie urobiť si hneď v septembri spoločný výlet / exkurziu do Trenčína – mesta módy na 2. ročník rovnomennej výstavy s podtitulom Legenda sa vrátila. Triedy I. F, II. F, III.F a IV. F sa pod vedením svojich učiteľov vydali objavovať zákutia výstaviska EXPO center. 

 

Ľudia sa opätovne začínajú vracať ku koreňom, tradíciám, kvalite a dôveryhodnosti ručných výrobkov. Naši grafici (i pedagogickí asistenti z I. F) mali možnosť spoznať zaujímavé odevné spoločnosti, hand-made výrobcov a slovenských a českých módnych návrhárov. Tento rok bola novinkou i účasť viacerých stredných škôl, ktorí prezentovali prácu svojich talentovaných žiakov, či už v obuvníckom, odevníckom alebo šperkárskom odvetví.

 

Leitmotívom celej výstavy bola myšlienka ekologickej, udržateľnej módy, tzv. slow fashion. Vo všetkých oblastiach nášho života môžeme dať svetu jasne najavo svoj postoj k prírode, módu nevynímajúc. Nikto v skutočnosti nepotrebuje vlastniť predraženú značkovú kabelku z krokodílej kože, pri výrobe ktorej nezmyselne prišlo o život zviera, či každú sezónu kompletne vymeniť celý šatník. Čo všetci potrebujeme je spomaliť a zamyslieť sa, či naozaj potrebujeme desiate tričko len preto, že má obrovskú nálepku s označením 50 %-ná zľava. Nie je nad pocit, keď môžete priamo výrobcovi  podať ruku a cítiť vďaku, že so spoločným názorom na nezmyselnosť fast fashion konzumu je nás čoraz viac.

 

PhDr. Zuzana Gregušová