fbpx

Biela pastelka

Zatvorte oči a pokúste sa urobiť niečo celkom obyčajné, niečo, čo robievate každý deň a je to pre vás úplne bežné a samozrejmé. Napríklad vytlačiť si zubnú pastu na zubnú kefku. Alebo napustiť si vodu do pohára či natrieť chlieb maslom. Podarilo sa vám to a pritom ste  ani na chvíľu oči neotvorili?

Asi ani nie, však? A predsa sú medzi nami ľudia, ktorí naozaj žijú akoby v tme. Sú to nevidiaci a slabozrakí, pre ktorých aj tie najbežnejšie činnosti môžu byť nesmierne komplikované. Bez pomoci ostatných, normálne vidiacich ľudí by sa jednoducho  nezaobišli.

bielapastelka Aj my sme sa rozhodli pomôcť a dňa 24.septembra sa naša škola zapojila do charitatívnej akcie Biela pastelka. Bol to už 13.ročník verejnej zbierky organizovanej Úniou slabozrakých a nevidiacich Slovenska.

Cieľom zbierky je pomôcť ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím viesť samostatný život. Aj vďaka výnosu zbierky budú môcť odborníci pomáhať pri výbere pomôcok, učiť Braillovo písmo, chôdzu s bielou palicou či pracovať na počítači, ktorí hovorí.

Mladých dobrovoľníkov v bielych tričkách s logom zbierky ste mohli vidieť na rôznych stanovištiach v meste. Za príspevok do pokladničky ste dostali bielu plastovú spinku s vyobrazením bielej pastelky.

Z našej školy ste mohli stretnúť 4 dvojice, spolu 8 dobrovoľníkov z gymnázia aj zo základnej školy. Boli to: Michal Beliansky, Rudolf  Žňava, Adam Beňo, Andrea Danková, Filip Petráš, Soňa Ličková,Katarína Šimkovičová a Martina Čiscoňová. Organizátori zbierky zo základnej organizácie Únie slabozrakých a nevidiacich v Prievidzi im vyjadrili svoju veľkú vďačnosť.

Ďakujeme našim študentom a žiakom  a radi pomôžeme aj v budúcnosti.

PhDr. Anna Gondová