fbpx

Slávili sme Európsky deň jazykov

26. septembra sa z iniciatívy Rady Európy každoročne oslavuje Európsky deň jazykov. Naši gymnazisti sa doň zapojili aj tento rok. Vyučujúce cudzích jazykov si pre nich pripravili neštandardné hodiny plné zaujímavých a veselých aktivít zameraných na spoznávanie rôznych európskych krajín a  jazykov.

Žiaci prímy, sekundy a tercie sa na angličtine zabávali na tom, ako „robia“ zvieratká v rôznych jazykoch. Vyskúšali si tiež jazykolamy, dozvedeli sa, čo sú palindromy – slová, ktoré sa vyslovujú rovnako odpredu i odzadu, ktoré sú najdlhšie slová na svete a niektorí si chceli overiť aj svoju jazykovú úroveň. Veselí prímani a terciáni sa na konci hodiny radi nechali odfotiť.

V 1. G a 2. G si študenti mohli vyskúšať bilingválne vyučovanie – naraz v angličtine i francúzštine. Sextáni a skupina z 2. G súťažili v kvíze v angličtine, ktorý bol zameraný na jednotlivé jazyky, ich zvláštnosti a výnimočné slová či významy slov. Naučili sa aj zopár jednotlivých slov z iných jazykov, mohli si otestovať aj svoje vlastné jazykové znalosti.

V sexte študenti zapojili aj posunkovú reč na vyjadrenie niektorých európskych krajín a ich názvov. Aby hodina nebola iba o učení, spoločne sa pobavili na krátkych videách o rozličných prízvukoch jednotlivých jazykov. V jednom z videí videli, ako si Škóti poradili vo výťahu.

Zaujímavé aktivity prebiehali aj na hodinách nemeckého jazyka.Žiakom sa hodiny zamerané na rozličné európske jazyky veľmi páčili, zabavili sa a zároveň sa hravou formou naučili veľa nového. Viac o Európskom dni jazykov možno nájsť na http://edl.ecml.at/Home.

[nggallery id=217]
 
Vyučujúce anglického jazyka