fbpx

O DVANÁSTICH MESIAČIKOCH

Žiaci z divadelného krúžku mali svoju premiérumedzi našimi škôlkarmi

„Bola jedna matka a mala dve dievky, jednu vlastnú a druhú pastorkyňu…“

Kto by nepoznal príbeh dobrej Marušky a jej zlej macochy a sestry Holeny, čo v zime zatúžila po fialkách, jahodách a jablkách?

22. 12. 2015, v čase, keď väčšina tried oslavovala na triednych vianočných „večierkoch“, rozhodli sa žiaci z divadelného krúžku Piaristickej spojenej školy rozdávať radosť druhým a potešiť druhých svojím divadelným vystúpením. V tento deň zahrali voľnú adaptáciu známej ľudovej rozprávky zo zbierok Pavla Dobšinského malým škôlkarom, ktorí tvoria tú najkrajšiu súčasť piaristického diela v Prievidzi.

Pred vystúpením žili divadelníci v typickom predpremiérovom napätí, ktoré ale opadlo hneď, ako vstúpili do čarovného kráľovstva najmenších. Ani neviem, pre koho bolo toto vystúpenie väčším zážitkom, či pre maličkých divákov alebo pre „veľkých“ hercov.

Hoci tí úplne najmenší diváci ešte veľmi nepoznali mesiace v roku, našli sa i väčší, ktorí vedeli, že rok má dvanásť mesiacov a dokonca osem odvážnych detičiek sa stalo súčasťou divadelnej hry. Zahrali si tichých mesiačikov, ktorí si aj zatancovali okolo vatry.

Herci boli všetci presvedčiví vo svojich výkonoch, ale asi najviac macocha s Holenou, pretože deti sa na záver nechceli s nimi ani odfotiť, veriac, že sú to zlé stvorenia. J  Napriek tomu, že v rozprávke O dvanástich mesiačikoch zlo bojovalo mocne proti dobru, veríme, že šťastný koniec a svadba Marušky s dobrým šuhajom škôlkárov napokon presvedčil a potešil.

Radosť z tejto peknej predvianočnej akcie vyjadrila veľmi spontánne Emka F. (hrala mesiac Marec), ktorá vystúpenie zhodnotila slovami: “To bolo najlepšie divadlo, aké sme kedy hrali. Deti boli strašne zlaté. Vôbec som nemala trému.“

Divadelný krúžok funguje od septembra tohto roku a tvoria ho spoločne žiaci z druhého stupňa základnej školy a nižšieho gymnázia. Už teraz sa tešia na prípravu ďalšej divadelnej hry, tentokrát autorsky priamo „spod ruky“ pána profesora Mareka Šimurku. Na jej naštudovanie sa všetci zvlášť tešíme. Prezradím len toľko, že bude o HVIEZDE.

[nggallery id=256]

Elena Blašková