fbpx

Národný týždeň manželstva

Manželstvo ako dar

Napriek štrajku učiteľov, do ktorého sme sa zapojili  11. 2. 2016, uskutočnila sa v tento deň v priestoroch našej školy pri príležitosti Národného týždňa manželstva avizovaná prednáška pre manželov (spolu s diskusiou) s názvom MANŽELSTVO AKO DAR. Pozvanie na ňu prijali manželia Pavol a Eva Izraelovci z Ružomberka.

Ich spoločné svedectvo vychádzajúce z učenia sv. Jána Pavla II. o ľudskej láske podľa Božieho plánu (Teológia tela) bolo strhujúce a presvedčivé. Na prítomných manželov hlboko zapôsobili slová pani Evky o tom, že „manželia, ktorí kráčajú ruka v ruke naším mestom zjednotení vzájomnou láskou, sú chodiacou slávou Boha a nemajú sa za svoju jednotu, lásku a vernosť hanbiť, ale majú byť na ňu hrdí, majú o nej kričať zo striech“.

Bolo nám však veľmi ľúto, že ponuku účasti na prednáške využilo len 5 manželských párov ( 2 rodičovské, 2 učiteľské a 1 mimo našej školy) a jeden samostatný rodič. Vzhľadom na krízu manželstva v našej spoločnosti (v regióne  Prievidza zvlášť) je nízka účasť zrejme jej odrazom v praxi, v zmysle nezáujmu prehĺbiť v nás vedomie vzácnej hodnoty manželstva ako daru, ktorý nám bol daný Bohom.

Veríme však, že sa aj v našom regióne postupne vytvorí v srdciach manželov záujem o to, aby si počas tohto jedinečného týždňa vytvorili čas na budovanie hodnoty, bez ktorej nemôže a nebude dobre fungovať žiadna rodina. Lebo vzájomná jednota a láska manželov, ako aj  neustála vďačnosť za dar manželstva sú trvalým predpokladom šťastnej rodiny.

Valentínska svätá omša

Závŕšením Národného týždňa manželstva v našej škole i vo farnosti bola už po piatykrát slávnostná svätá omša s prívlastkom „valentínska“ (14. 2. 2016) s obnovou manželských sľubov v Piaristickom kostole Najsvätejšej Trojice. Svätú omšu o 11.00 h celebroval páter Ján Hríb, ktorý v deťoch opäť prebudil myšlienkovú tvorivosť aj na tému manželstva. V kostole v tento deň pribudla okrem dlhodobo pôsobiaceho detského speváckeho zboru Rosnička dievčenská gospelová skupina Heartbeat.

Umocnila atmosféru radosti z daru sviatosti manželstva, ktorý si mnohé manželské páry v tento deň pripomenuli obnovením svojho manželského sľubu. Niektorí z nich priniesli ako prejav svojej vďačnosti Bohu za prijatú milosť obetné dary. Pieseň Verný Boh v podaní Hertbeat zdôraznil význam vernosti Boha voči každému človeku a povzbudil aj manželov ku vzájomnej láske a vernosti.

Ako sa nám zdôveril jeden prítomný manželský pár, bol to pre nich „čas zamyslenia nad darom sviatosti manželstva, ktorý tak ľahko vieme pošliapať, nad vášňou, s akou sme sľubovali vernosť a lásku, a ktorá sa postupne vytratila, ale aj nad novou šancou prijať od Pána čas na nápravu.“

Na záver nechýbala symbolická valentínska ruža ako viditeľný prejav lásky i spomienková záložka so sľubom, aby manželia počas ďalšieho roka nezabudli na to, čo kedysi sľubovali. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave slávnosti a tešíme sa opäť o rok na stretnutie so všetkými, ktorým nie je ľahostajný dar sviatostného manželstva.

svedectvá rodičov

[nggallery id=267]

Text: E. Blašková