fbpx

Ôsmaci na podujatí Po hrôzach noci svitá deň

Po deviatakoch som 9. júna do Hornonitrianskej knižnice na podujatie Po hrôzach noci svitá deň, ktoré na nás všetkých mimoriadne silno zapôsobilo, zobrala aj ôsmakov, hoci problematiku holokaustu, ktorá bola témou podujatia, budú preberať až v budúcom školskom roku. Prostredníctvom sugestívne pripravenej prezentácie a príbehov židovských detí spoznávali ôsmaci najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva. Mrazivé úryvky z kníh (Tajomstvo príborníka, Môj sused Hitler, Denník Anny Frankovej, Chlapec v pásikavom pyžame) čítala pani učiteľka z umeleckej školy, čo ešte viac umocnilo emocionálny zážitok. Na konci rozprávania sme si pozreli ukážku z filmu Chlapec v pásikavom pyžame. Na záver vyzvala pani knihovníčka deti, aby na papierik v tvare slzy zachytili svoje pocity. Dojmy boli veľmi silné, viaceré deti sa neubránili slzám.

Marínka: Úryvky z kníh sa mi páčili, hoci boli veľmi smutné. Najviac ma chytil za srdce Denník Anny Frankovej a film Chlapec v pásikavom pyžame. Precítila som, čo hrdinovia prežívali. Veľmi som si poplakala.

Katka: Bolo to veľmi dojímavé. Najviac som prežívala mimoriadne krutý a nespravodlivý príbeh Brunovho a Šmuelovho priateľstva z knihy a filmu Chlapec v pásikavom pyžame. Udalosti 2. svetovej vojny boli veľmi bôľne pre ľudí, ktorých zasiahla. Nesmieme však pred tými hrôzami zatvárať oči, nesmieme zabúdať, aby sme sa poučili.

Mirko: Keď sa človek prostredníctvom príbehu vcíti do kože tých, ktorí to zažili, začne inak rozmýšľať, prestane to zľahčovať. Holokaust je dôkaz pekla na Zemi. Tí, čo ho prežili, kus duše stratili. Knihy ma zaujali, jednu z nich som si už vypožičal.

                                                                                                             Mgr. Martina Grolmusová