fbpx

Divadelné predstavenie o Svoradovi a Benediktovi sa našim žiakom páčilo

Dňa 25. 4. 2018 sme so žiakmi V. A a VI. B triedy navštívili Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, ktoré ako prvé profesionálne divadlo na Slovensku spracovalo príbeh svätca Svorada a jeho žiaka Benedikta pod názvom Legenda o Svoradovi a Benediktovi.

 

Príbeh poukazuje na to, že aj z obyčajných mladých ľudí sa môžu stať svätci, ak sú vytrvalí vo viere a ochotní vzdať sa pre duchovné hodnoty pohodlného života. Z posolstva príbehu, ktoré odkazuje na varovanie pápeža Františka pred „gaučovým šťastím“, si mohli deti veľa odniesť do bežného života. Hoci téma inscenácie bola vážna, spôsob spracovania bol blízky dnešnej mladej generácii a nechýbali ani vtipné vsuvky.

 

Ako predstavenie hodnotia samotné deti? Čítajte ďalej a presvedčte sa, že dnešní mladí ľudia majú svoj názor a vedia ho aj pekne vyjadriť.     

 

Deniska L. (V. A): Divadlo o Svoradovi a Benediktovi sa mi veľmi páčilo. Malo peknú hlavnú myšlienku: Tí, čo zasvätia život Bohu, nepočúvajú diabla. Predstavenie ukázalo aj to, že niektorí zlí ľudia (v legende to bol jeden zo zbojníkov) sa dokážu zmeniť.

 

Šimon D. (V. A): Mne osobne sa predstavenie páčilo, bolo trochu aj strašidelné. Herci ho zvládli výborne, hoci boli iba piati. Andrej (rehoľné meno Svorada) bol v tej dobe určite vzorom pre veriacich tým, ako plnil Božiu vôľu a odolával diablovi. Mali by sme si aj my brať príklad z jeho vytrvalosti.

 

Veronika D. (V. A): Predstavenie sa mi páčilo. Zaujalo ma napríklad to, ako diabol pokúšal Svorada-Andreja a on ho nikdy neposlúchol, lebo sa zasvätil Bohu.

 

Šimon M. (V. A): Páčil sa mi výkon hercov, ktorí sa museli rýchlo striedať na javisku a výborne napodobňovali postavy. Páčil sa mi aj spev Aleluja. Bolo to super divadelné predstavenie.

 

Martin Č. (V. A): Páčila sa mi hudba a kombinácia modernej doby so stredovekom.

 

Natálka K. (V. A): Príbeh mal zaujímavú myšlienku. Veľmi sa mi páčili vtipné scénky a to, že hrali herci aj bábky. Predstavenie bolo výborné, podľa mňa si zaslúži päť hviezdičiek.

 

Anetka M. (V. A): Najviac sa mi páčilo to, že divadlo bolo vtipné a že sa v ňom využili  rôzne druhy bábok. Odporúčam vám ísť sa naň pozrieť.

 

Denis S. (VI. B): Divadelné predstavenie ma zaujalo. Bolo pútavé, vtipné, primerané pre našu vekovú kategóriu.

 

Terka K. (VI. B): Divadlo sa mi veľmi páčilo. Malo ducha aj vtip. Ale postavy diabla som sa veru bála.

 

Simonka M. (VI. B): Predstavenie ma zaujalo. Herci boli veľmi šikovní. Zaujímavo bolo vyriešené striedanie rôznych bábok a hercov.

 

Mgr. Martina Grolmusová