fbpx

Bojujeme ako rytieri za krajšiu prírodu

Žiaci 6.A triedy našej ZŠ sa tento školský rok 2017/2018 zapojili do súťaže Tatranskí rytieri, ktorej cieľom je viesť mládež k ochrane prírody a životného prostredia. Odmenou za snahu môže byť okrem dobrého pocitu, že niečo spravili pre zveľadenie našej prírody aj výhra v podobe triedneho výletu.

 

Žiaci sa  aktívne zapojili do dvoch súťažných aktivít:

 

  1. Prvú súťažnú aktivitu pod heslom „Chráňme rastliny a živočíchy na Slovensku“ žiaci stvárnili v podobe 2D a 3D umeleckého výtvoru, na ktorom spoločne pracovali s pani učiteľkou Beatou.Jamriškovou na hodinách výtvarnej výchovy, ale veľakrát aj vo svojom voľnom čase po vyučovaní.
  2. Druhú súťažnú aktivitu pod názvom „Eko hliadka“ žiaci zrealizovali v marci tohto roku spolu so svojou triednou učiteľkou Annou Čížovou. Žiaci sa rozhodli pomôcť našej prírode tak, že vyčistia časť mestského lesoparku v Prievidzi od odpadkov.

Prievidzský lesopark sa nachádza na okraji mesta v blízkosti veľkého sídliska Kopanice. Je využívaný obyvateľmi mesta, ktorí sa tu radi prechádzajú, športujú, opekajú, venčia psíkov.

sobotu 3.marca 2018 o 9:00 sme sa stretli pred vstupom do lesoparku. Termín akcie sme dvakrát museli posúvať kvôli nepriaznivému počasiu. Túto sobotu zase viacerí nemohli prísť, aj keď veľmi chceli. Tak sme sa zišli len piati žiaci vo veku 12 rokov plus ja – pani učiteľka –  ako dozor. Ale to nás neodradilo, vedeli sme, že nám ostatní spolužiaci držia palce a že to vlastne robíme aj za nich (ako jeden tím). Zobrali sme si vrecia, rukavice a pustili sa do práce. Sneh sa už roztopil, tráva ešte nerástla, takže sme dobre videli pohodené smeti. Žiaci chodili krížom-krážom po areáli lesoparku a zbierali všetky papiere, obaly, fľaše….všetko to, čo nepatrí na zem ale do smetného koša. Musím povedať, že ich nadšenie mi až vyrazilo dych. Vôbec sa „nehanbili“ že zbierajú smeti, že upratujú po niekom druhom. Vôbec sa nad tým nezamýšľali a až sa predháňali, kto prvý zdvihne nájdený  papier. Zároveň sme sa dobre prešli na čerstvom vzduchu, zažartovalii, porozprávali a strávili tak veľmi príjemný spoločný čas. A hlavne pomohli našej prírode, aby bola krajšia a čistejšia.

 

Vďaka Vám žiaci !!!

triedna učiteľka Mgr. Anna Čížová