fbpx

Múdre slová pápeža Františka (o snoch a hre)

Múdre slová pápeža Františka (o snoch a hre)

V niekoľkých príspevkoch prinesieme rôzne myšlienky pápeža Františka, ktorý je v súčasnom chaotickom svete hlasom rozumu, svedomia, pokory… Možno vás povzbudia a spríjemnia deň.

Vo svojej knihe TI AUGURO IL SORRISO (Želám ti úsmev) píše o potrebe budovať vzťahy a živote kresťana, ktorému by nemala chýbať RADOSŤ.

A čo ešte ? Predsa sny…

František píše : „Človek, ktorý nevie snívať s otvorenými očami, ktorý nedokáže mať sny, je smutný človek. Vedieť snívať je veľká vec. „Si hlúpy, nechaj to, buď konkrétny.“ Sny sú konkrétne, sny ti umožňujú hľadieť za horizont, trochu ti otvárajú život, prinášajú ti kyslík do duše. Nestrať schopnosť snívať, nestrať ju. Pekná talianska pieseň Nel blu dipinto di blu (Modrá namaľovaná na modrej), známa ako Volare (Lietať), je hymna na schopnosť snívať. A hrať sa. No hra je zároveň jazykom nezištnosti. Čosi najhoršie, čo sa dnes deje vo svete futbalu je, že sa stratil aspekt hry, z futbalu sa stal obchod, no práve hra, amatérska stránka hry, ti umožňuje rásť. Hra je nezištná. Tento pojem nikdy nestraťte zo zreteľa.

Človek, ktorý sa ako dieťa nenaučí hrať, nikdy nebude zrelý, vnútri bude rozdelený, sterilný, bez poézie, nebude vedieť snívať. Hrať sa je dôležité. Prezradím vám : keď spovedám mladých manželov a hovoria mi, že majú dve, tri deti, pýtam sa ich : „Hráte sa spolu s deťmi ?“ Väčšina z vás za pár rokov bude mať deti, nezabudnite sa s nimi hrať. Otcovia a mamy, ktorí sa vedia hrať s deťmi, na zemi, spolu s nimi; toto je múdrosť, to znamená dobre vychovať dieťa.“

Pieseň Volare

(autor : Mgr. Juraj Bačišin)

(myšlienky pochádzajú z knihy úvah „Želám ti úsmev – Nájdime opäť radosť“)