fbpx

Gabriela Kajtárová: Robert Fico voličov presvedčil, že Slovensko ovláda Soros

Gabriela Kajtárová: Robert Fico voličov presvedčil, že Slovensko ovláda Soros

Rozhovor s novinárkou Gabrielou Kajtárovou (TV Markíza) o aktuálnom politickom dianí z dielne nášho študenta Mária Orsága:

Po sčítaní hlasov a vyhlásení výsledkov parlamentných volieb sa politická scéna krajiny pripravuje na nové výzvy. Jedna strana voličov je spokojná, druhá nie. V súčasnosti už sú oči upreté na politických lídrov, ktorí medzi sebou rokujú o možnom fungovaní novej vlády a hľadaniu spoločného hlasu pre lepšiu krajinu. 

V rozhovore sa dočítate:

  • Podarí sa Robertovi Ficovi zložiť vládu a stane sa z neho štvornásobný premiér?
  • Je osemnásť percent pre Progresívne Slovensko dostatok?
  • Aká drahá nevesta bude Peter Pellegrini?
  • Prečo voliči volili OĽANO?
  • Čo bude najlepšie pre KDH?
  • Akú funkciu bude zastávať Andrej Danko v potenciálnej vláde?
  • Čo najviac uškodilo Borisovi Kollárovi?

Ako hodnotíte voľby z vášho pohľadu?

Celkový výsledok volieb nebol zásadným prekvapením. Kto dlhodobo sleduje prieskumy, počúva názory politológov, odborníkov, komentátorov, tak dokázal ľahko predpokladať, ako skončia voľby. Napriek tomu, že exitpoll bol dosť uletený, mierne optimisticky pre jednu stranu, dalo sa predpokladať, že voľby vyhrá Smer. Najväčším prekvapením volieb je to, že do parlamentu sa nedostala Republika, ktorú vycucal Smer. Ak by sa tam dostali, mohli byť ich tichou podporou, ktorá by zabezpečila ústavnú väčšinu.

Čo znamená výsledok volieb pre Slovensko?

S výsledkom volieb bude veľká časť nespokojná a veľká časť bude spokojná. Zaujímavé bude sledovať ako sa Robert Fico bude správať. Či naplní agresívnu kampaň aj vo vláde alebo si povie ,,Idem vládnuť a kašlem na to, čo bolo.“ Alebo bude vládnuť tvrdou rukou, pôjde po médiách, mimovládnych organizáciách, tvrdo bude zastávať proruské názory. V každom prípade treba konsolidovať verejné financie, lebo Slovensko nie je v bode, kedy môže rozdávať z kasičky ako sme boli naučení v minulosti, keď vládol Robert Fico. Vtedy sme boli v ekonomickom raste. Teraz sme po pandémii, v susednej krajine je vojna, takže uvidíme ako sa mu podarí aj z tohto ekonomicky vykorčuľovať.

Čiže sa dá predpokladať, ak by sa Robert Fico dostal k moci, že policajti by mali zviazané ruky, nastal by väčší odliv mozgov…

Určite sa nezastaví odliv mozgov. Otázne je, či by bol väčší, keďže veľa ľudí deklaruje, že odíde zo Slovenska, ale je otázne, či skutočne odíde. Pre mladých ľudí je ľahké odísť, ale ťažko sa predpovedá, koľko z nich opustí naše územie.

Pokiaľ ide o políciu a prokuratúru, tak Robert Fico už avizoval, že si chce poradiť s Danielom Lipšicom. Taktiež sa vyjadril policajný prezident Hamran, že ak bude vládnuť Robert Fico, on nebude zastávať svoju pozíciu. Neviem si predstaviť, že by mohla mať polícia rovnako rozviazané ruky ako má teraz, keďže Robert Fico vyhlasoval, že sú to politické procesy vedené proti nemu a jeho nominantom opozíciou.

Vrátilo sa Slovensko výhrou strany Smer-SD o pár rokov späť?

Čisto technicky áno, lebo s vysokou pravdepodobnosťou bude vládnuť rovnaká koalícia ako pred pár rokmi. Hlas-SD bol kedysi Smer a SNS bola spolu s nimi vo vláde. Mám pocit, že je to generačná záležitosť, lebo starší ľudia volili Smer a mladší Progresívne Slovensko, čiže technicky sa vrátilo Slovensko o pár rokov do minulosti, aj keď ešte nevieme, aká bude vláda.

Prečo voliči dali opäť najviac hlasov Smeru? 

Politicky je Robert Fico veľmi dobrý stratég. On zdvihol zo zeme hnev všetkých ľudí z predchádzajúcej vlády, z pandémie, z krízových situácií. Spoločnosť bola nahnevaná a on s tým hnevom vedel pracovať a ďalej ho živiť. Zároveň, rétoriku vedel flexibilne posúvať, tak že povysával voličov krajne pravicových strán. On je veľmi talentovaný politik, dal toho všetko a tie voľby nakoniec vyhral. Dokázal presvedčiť ľudí, že Slovensko ovláda Soros, média a mimovládky a migranti sú najväčší problém Slovenska. Zároveň, väčšina ľudí má krátku pamäť. Mnoho ľudí si myslí, že aj tak kradnú všetci, a tak zvolia niekoho, kto im sľúbi poriadok, istoty, kontinuitu a nie niekoho, kto sa stále háda, komu sa bude vláda rozpadať a vládnuť budú zlepence.

Na sociálnej sieti X maďarský premiér Viktor Orbán, reagoval na víťazstvo Smeru a Roberta Fica, tak, že sa veľmi teší, že parlamentné voľby vyhral trojnásobný premiér Slovenska. Čo to znamená?

Pre Slovensko to neznamená nič. Pre Slovensko bude dôležité to, ako sa bude rozhodovať Robert Fico, ak bude vládnuť. Veľa zahraničných médií a aj domácich komentátorov porovnáva Fica s Orbánom, tým, že majú podobný štýl vládnutia. Maďarský premiér môže byť pre Fica inšpiráciou. Obaja sa budú snažiť o hlbšiu spoluprácu. Robert Fico bude zastávať názor zotrvania v Európskej únii, lebo to je náš životný priestor, ale zároveň ju bude do poslednej chvíle kritizovať.

Výsledok parlamentných volieb sa dostal na titulky najväčších svetových médií, ktoré hovoria, že k moci sa môže dostať Putinov spojenec. Aká je šanca, že Slovensko sa zaradí medzi Putinových spojencov?

Robert Fico veľmi nemá rád, keď ho niekto označí, že je proruský. Sám sa považuje za pronárodného. Slovensko však chce zaradiť medzi krajiny, ktoré vojensky nepodporujú Ukrajinu. Možno by tam poslal humanitárnu pomoc vo forme plienok… Hovorí o mierových rokovaniach a možno aj za cenu, že by sa Ukrajina vzdala časti svojho územia. Týmto krokom by sme sa vytesnili z väčšinového európskeho postoja a zaradili sa k Maďarsku.

Strana Progresívne Slovensko získala vo voľbách takmer osemnásť percent. Dá sa to považovať za úspech alebo neúspech?

Ak chceli vyhrať voľby, je to neúspech. Ak sa chceli dostať do parlamentu, je to úspech. Oni si to interpretujú ako najlepší výsledok, aký kedy liberálna strana dosiahla. Očakávania podľa mňa mali vyššie. Je to vec interpretácie.

Za súčasného stavu by bolo lepšie pre PS byť v koalícii alebo v opozícii?

Každý ide do volieb s tým, že chce vyhrať a vládnuť, čiže logicky by mali byť v koalícii. Na druhej strane je to strana, ktorá s vládnutím nemá veľké skúsenosti. Síce, Michal Šimečka hovorí, že má skúseností z Európskeho parlamentu, ale tento parlament je iný.

Ak má vládnuť Robert Fico, tak je to pre nich nežiadúca situácia. Napriek tomu by získali aj v opozícii, kde by sa mohli priučiť vládnutiu. Naučili by sa ako to v parlamente chodí, ako sa podávajú zákony, lebo väčšina ľudí z tohto klubu nemá s týmto skúsenosti.

Do parlamentu sa dostalo 33 žien, z toho 16 z PS. Ako vnímate tento počet?

Ak by PS nemalo cik-cakový systém kandidátky (striedanie muži-ženy – pozn. redakcie), tak v parlamente by bol ešte menší počet žien ako v predchádzajúcom období. Je to aj spôsobené aj tým, že Smer nemá takmer žiadne ženy – zo štyridsiatky poslancov sa dostali tri. Ten nárast ide pomaly. 

Prečo je politika nehostinné prostredie pre ženy?

Politika je miesto, kde potrebujete psychickú odolnosť voči verejným útokom a nepríjemnému správaniu. Navyše na Slovensku stále platí klasická deľba práce, kde ženy sa viac starajú o domácnosť a muži robia kariéry. Viac žien sa do politiky dostane až vtedy, keď sa toto začne meniť.

Bronzovú medailu získala strana Hlas-SD. Aká veľmi drahá nevesta môže byť Peter Pellegrini?

Taká, ako mu Robert Fico dovolí. Peter Pellegrini vypúšťal balóniky, že by chcel byť premiérom, ale to sa mu podľa mňa so Smerom nepodarí. Na druhú stranu si bude môcť vyrokovať veľmi dobré podmienky.

Akú funkciu by v tom prípade vedel zastávať?

Keďže hovorí, že sa nechce ocitnúť v rovnakej vláde s Robertom Ficom, ale zároveň nemá veľmi rád Andreja Danka, tak bude veľmi ošemetné, čo môže zastávať. Jeden z nich bude musieť byť predseda parlamentu, aby sa obchádzali. Osobne si myslím, že Peter Pellegrini podá kandidatúru na prezidenta.

Bolo by pre Hlas-SD lepšie ísť do koalície so Smerom alebo s PS?

Strategicky by bolo lepšie pre nich ísť do vlády s PS, lebo v takej koalícii by mohli zažiariť. PS nemá také skúsenosti s vládnutím, aby vedelo s Hlasom pozametať. Peter Pellegrini je oveľa skúsenejší v politike, vedel by si nadiktovať dobré podmienky. Na druhej strane voliči Hlasu ani jeho členovia si neželajú vládu s Progresívnym Slovenskom a chcú ísť do vlády so Smerom. S vysokou pravdepodobnosťou pôjdu so Smerom. Je to pre nich nebezpečná, ale za to pohodlnejšia možnosť.

Aj Peter Pellegrini by si vedel nadiktovať lepšie podmienky…

Určite. O Smere je známe, že požiera svojich koaličných partnerov. Mnoho strán, ktoré s nimi vládli, stroskotali a do parlamentu sa opäť nedostali. Svoje o tom vie povedať Béla Bugár, SNS či Rado Procházka a jeho Sieť. O tomto požieraní politici vedia a uvidíme, ako sa Peter Pellegrini rozhodne.

Strana OĽANO išla do volieb v koalícii a museli získať minimálne sedem percent. Získali ich nakoniec takmer deväť, aj keď voliči vedeli, že Igor Matovič s nikým do vlády nepôjde. Prečo ich volili?

Igor Matovič je marketingový stratég, mal výraznú kampaň, rozdal aj veľa peňazí v tzv. pro-rodinnom balíčku. Veľa hlasov mali aj v rómskych osadách. Bitka s Róbertom Kaliňákom mu pomohla, bol viditeľný, zrozumiteľný pre ľudí. Veľa jeho voličov tvrdí, že ho chcú mať v parlamente, lebo ostatným bude dozerať na prsty, hoci aj v opozícii. Voliči nedomýšľajú, že strana nemá koaličný potenciál.

Čo môžeme očakávať od Igora Matoviča?

To, čo doteraz.

Do parlamentu sa po ôsmich rokoch dostalo aj KDH. Dodrží ich predseda Marek Majerský slovo a nepôjde do vlády s Robertom Ficom?

Myslím si, že dodrží, lebo pre nich by to bola samovražda, keďže Smer požiera partnerov a voliči by to KDH neodpustili.

Čo môžeme od nich očakávať? Sprísnenie potratov, voľné nedele pre všetkých…

Nemyslím si, že s týmto veľa urobia, keďže Smeru a Hlasu sú tieto témy ukradnuté. Jediný, kto je okrem nich tak konzervatívna je ešte SNS, keďže cez PS a SaS by tieto návrhy zákonov neprešli. Jedine by to muselo byť súčasťou veľkých dohôd v parlamente a strany by medzi sebou urobili barter.

Čo presvedčilo voličov voliť SNS? Ich predvolebné heslá ako Zastavíme liberalizmus či Zastavíme bláznov?

Myslím si, že to bolo tým, že Andrej Danko vytvoril zdanie spájania takzvaných pronárodných strán. Nakoniec to skončilo tým, že do parlamentu sa okrem Andreja Danka z pôvodnej SNS nedostal nikto a prekrúžkovali sa tam ľudia, ktorí s ňou nemajú nič spoločné. Presvedčil ľudí, že na palube SNS sa zvezú všetci pronárodní a nakoniec je tam on s ľuďmi z dezinformačných médií a pod.

Ak by išli do vlády, akú funkciu by zastával Andrej Danko? Opäť by bol predseda parlamentu alebo by si zobral pod patronát ministerstvo?

Bude to jedna z najzaujímavejších vecí, čo bude v tom prípade zastávať Andrej Danko. Uvidíme, čo sa stane v poslaneckom klube SNS, či predsedníctvo nepreberie Tomáš Taraba, ktorý ani nie je členom SNS. Andrej Danko bude musieť zastávať nejakú funkciu, keďže veľmi chcel byť predseda parlamentu, ale ako si rozdelia mandáty a že či vôbec ich dostanú straníci SNS bude zaujímavé.

Do parlamentu sa po predčasných voľbách nedostala ani Sme Rodina. Čo to znamená pre Borisa Kollára? Uškodili mu všetky obvinenia, ktoré boli na jeho osobu?

Borisa Kollára za celé tie roky neporazilo nič, iba jeho milenky. Určite bolo prekvapenie, že tak rapídne padli počas diskreditačnej kampane rôznych žien.

(Autor: Mário Orság, foto: Refresher.sk)