fbpx

Adrián Guľa: Slovenská liga je šitá pre rozvoj mladých hráčov

Adrián Guľa: Slovenská liga je šitá pre rozvoj mladých hráčov
V rozhovore s futbalovým trénerom Adriánom Guľom sme sa zamerali na jeho skúsenosti s trénovaním mladých hráčov. Jeho rukami prešli v ich mládežníckych rokoch aj hráči ako Milan Škriniar či Stanislav Lobotka. Položili sme mu otázky o ich výnimočnosti a vlastnostiach, ktoré potrebuje hráč svetovej triedy. V rozhovore sme sa dotkli aj prístupu slovenských tímov ku mladým talentom. Adrián Guľa nám ponúkol zaujímavý pohľad do sveta trénerskej práce a hráčov na Slovensku.
Adrián Guľa je slovenský futbalový tréner a expert. Rodák z Novák počas svojej trénerskej kariéry viedol tímy AS Trenčín, MŠK Žilina, Viktoria Plzeň, Wisla Krakow a DAC Dunajská Streda. Vyše rok bol kormidelníkom aj slovenskej reprezentácie U21.
Počas svojej kariéry ste trénovali Milana Škriniara, Dávida Hancka, Denisa Vavra, Stanislava Lobotku či Lászla Bénesa. Dalo sa už vtedy čakať, že budú hráči svetového futbalu?
Vnímali sme ich talent, ale netvrdili sme, že to dotiahnu až do svetovej extratriedy, hoci v kabíne sme sa s nimi pravidelne bavili, aby mali čo najvyššie ambície, a aby snívali o tímoch ako Inter Miláno, FC Barcelona, PSG, Real Madrid. Lászlo Bénes zaujal veľkokluby už v mladom veku. Milan Škriniar s Dávidom Hanckom trochu neskôr. Podstatné je, kam to až dotiahli.
V čom sa odlišovali od ostatných hráčoch?
Všetci spomenutí majú super charakter a milujú futbal. Vynikali v pracovitosti a odhodlaní. Sú to chalani, ktorí by s loptou aj spávali. Ich vzťah a láska k tomuto športu im pomáhajú zvládať nielen tie pekné, ale aj náročné momenty, ktoré k nemu patria.
Dávid Hancko podpísal prednedávnom novú zmluvu s Feyenordom do roku 2028 a je jedným z najlepších hráčov ligy. Môžeme ho o pár rokov očakávať v Premier League?
Určite. Som ale presvedčený, že to bude o pár mesiacov a jeho pôsobenie v Eredivisie sa rapídne kráti. Prestúpiť môže už v priebehu najbližších mesiacov. Na kvalitnú ligu je predurčený prístupom, kvalitou, talentom a schopnosťou sa učiť, ktorá je na nadštandardnej úrovni. Nehovorím to len na základe emócií, ale faktov, keďže jeho profesionálny prístup mu dovolil odohrať minulý rok 61 zápasov a v Európe iba Bruno Fernandes z Manchestru United nastúpil do viac stretnutí.
Len osemnásťročný Leo Sauer je takisto odchovancom Šošonov a hráva takisto za Feneyord Rotterdam. Môžeme v ňom nájsť budúceho strelca slovenskej reprezentácie?
Nielen strelca, ale aj veľmi zaujímavého ofenzívneho lídra. Je veľmi šikovný schopný krídelník hrať v pozícii 1 na 1 a pripomína mi Davida Ginolu. Hrá neslovenský štýl futbalu a verme, že svoj obrovský potenciál využije. Má vysokú kvalitu, ktorú ukazuje už vo veľmi mladom veku. Pravidelne hráva v Holandsku, ktoré kreuje mladých ofenzívnych krídelných hráčov.
Počas svojej kariéry ste boli tréner MŠK Žilina. Žilina je známa tým, že dáva šancu mladým hráčom, zapája ich do zápasov. Má najlepšie podmienky pre rozvoj mládeže a prepájania medzi mládežníckymi kategóriami a prvým tímom?
Neviem, či má najlepšie, ale najefektívnejšie ich využíva. Prispôsobili tomu celý systém. Od manažmentu, cez prvý tím, až po mládežnícke kategórie. Všetci majú jednotné myslenie. Žilina je schopná investovať nielen do infraštruktúry, ale aj do ľudského potenciálu, od hlavného trénera, masérov, fyzioterapeutov a ľudí, ktorí sa starajú o rozvoj mladých hráčov. Avšak, tento proces nevznikol z večera do rána a tejto filozofii v klube verí každý, aj keď je to beh na dlhú trať.
Pre rozvoj mladého hráča je dôležité prostredie, nielen tréningové podmienky. V mojom pohľade má v tomto Žilina náskok pred ostatnými. Čo sa týka
špičkovej infraštruktúry, najviac v nej vyniká Dunajská Streda.
Svedčí o tom aj to, že MŠK Žilina U19 bude hrať osemfinále mládežníckeho vydania Ligy Majstrov proti nemeckému gigantovi, Borussii Dortmund. Čo si z tohto zápasu dokážu hráči odniesť?
Pre nich je to úžasná konfrontácia. Je to súťažný zápas pred krásnou kulisou s výborným súperom. Zároveň je to aj pre chalanov aj zrkadlo, ktoré im ukáže, kde sa nachádzajú a v čom sa môžu zlepšiť.
Sám ste boli trénerom slovenskej reprezentácie U21. Aký je rozdiel v trénovaní reprezentácie oproti klubu?
Je to obrovský rozdiel. V reprezentácií pracujete s najlepšími hráčmi každé tri mesiace, ale iba desať dní. V klube je to obšírnejšie. Pri kormidle reprezentácie som strávil veľmi krásne kvalifikačné obdobie. Mužstvo som prevzal po Pavelovi Hapalovi a boli v ňom hráči, ktorých som poznal na klubovej úrovni. Boli tam hráči ako Samuel Mráz, Lászlo Bénes, Dávid Hancko, Denis Vavro. Vypichol by som obzvlášť zápas s Talianskom, keď Lukáš Haraslín strelil dva góly Taliansku a Marek Rodák vychytal čisté konto pri našej výhre 3:0. Alebo pamätný zápas na Islande, keď strelcom rozhodujúceho gólu bol už spomenutý gólman Fulhamu.
Trénovali ste aj v českej Plzni a v poľskom Krakowe. Ako je Slovensko v porovnaní s týmito krajinami v zapájaní mladých hráčov do A-tímu? Myslíte si, že tímy slovenské dostatočne angažujú mladých hráčov do A-tímov?
Slovenská liga je otvorená pre mladých hráčov, majú v nej šancu ukázať sa. Stále je tu však priestor, aby sa dvere pre hráčov otvorili ešte viac. To nemyslím len v prvej lige, ale hlavne v druhej najvyššej súťaži. Je nutné zachytiť trend, ktorý nám ukazujú špičkové tímy ako Arsenal, Brighton či Liverpool. Alebo aj naši českí susedia Slávia a Sparta Praha, či v poslednej sezóne Plzeň. Napriek silnejšej ekonomike, tlaku na výsledky ukazujú trend, že je nutné zapracovávať mladých hráčov do prvého tímu.
Čo by mali robiť slovenské tímy pre podporu mladých?
Dať im príležitosť hrať, nebáť sa riskovať. Mne osobne sa páči príklad z druhej maďarskej ligy, v ktorej, ak chce tím získať zaujímavú finančnú injekciu, musí hrať iba s hráčmi, ktorí majú maďarský pas.
Toto rozhodnutie vedia kluby ku skvalitňovaniu práce s mládežou, ale aj k udržaniu kvalitných skúsených domácich hráčov, ktorí sú takisto potrební pre pomoc pri rozvoji mladých hráčov.  Už dnes je potrebné myslieť na to, ako dať priestor novým Škrteľom, Hamšíkom, Škriniarom, Dúbravkom či Hanckom.