fbpx

Esejistická súťaž SOFIA

Sofia  –  Pôvabné ženské meno, taktiež grécke slovo znamenajúce múdrosť. V tomto prípade však slovo Sofia znamená esejistickú súťaž, ktorú zastrešuje Kolégium Antona Neuwirtha. O čo ide? Sofia je súťažou v písaní filozofických esejí na danú tému, tento rok bola témou otázka : „Prinesie mi úspech skutočné šťastie?“ A na túto otázku odpovedali študenti z celého Slovenska prostredníctvom svojich esejí. Počet tohtoročných súťažiacich bol 117. Prvá dvadsiatka sa dostala na finálový víkend na Donovaloch, kde prebehlo okrem iného aj vyhodnotenie súťaže, čo však zďaleka nebolo to najlepšie, čo vás tam mohlo postretnúť.

Semináre  –  O písaní esejí, o rozbehnutí vlastného projektu, o slobode… Bolo ich celkom dosť, vzhľadom na pomerne krátky čas strávený tam. Z každého seminára si účastník odniesol nové, inšpirujúce, svieže poznatky, ktoré sa na človeka priam „lepili“ a nebolo treba sa ich „bifliť.“

Lektori  – Perfektní. Skutočne vzdelaní ľudia, veľmi ľudskí, vtipní a neformálni (platila zásada – tykajte nám, inak pôjdete do kúta. )

Účastníci  – Ak sa občas cítite ako čierna ovca spoločnosti alebo ako Marťan na Zemi, verte, že na Sofii spoznáte ľudí s podobným „problémom“ odlišnosti a zistíte, že ste sa nezbláznili (respektíve, že takých „bláznov“ ako ste vy je viac. )

Diskusie – Veľmi prínosné diskusie, či už tie počas seminárov vedené lektorom, alebo neformálne prebiehajúce napríklad do neskorých nočných (respektíve skorých ranných) hodín alebo pri spoločnom stolovaní. (Kde sa neriešili len závažné otázky ako napríklad Existuje Boh? ale aj celkom „obyčajné“ otázky v štýle Ako si pestuješ dlhé nechty? )

Súťaž autorských čítaní – Super časť programu, pri ktorej každý z nás musel prečítať úryvok zo svojej eseje, vyargumentovať dôvody použitia takého a takého tvrdenia a odpovedať na otázky lektorov a ostatných zúčastnených. Štyria ľudia, ktorým sa podarilo najlepšie obhájiť svoju esej, sa dostali do semifinále, kde išlo o to isté, ale už v „tvrdšej“ forme – sofistikovanejšie otázky, vyššie nároky na argumenty, „napádanie“ akéhokoľvek spochybniteľného tvrdenia. Ale nadobudnutá  schopnosť argumentovať  je nenahraditeľným prínosom.

Odkaz pre teba – Ak si sa dočítal až sem a cítiš v sebe volanie po hľadaní pravdy, nebráň sa mu a budúci rok sa určite prihlás!

Vďaka!  – Touto cestou by som sa chcela srdečne poďakovať za gramatickú korekciu (a obzvlášť za nápad priviesť ma k tejto súťaži) pani profesorke Mgr. Kataríne Sekrenešovej  a za značnú odbornú pomoc a štylistickú korekciu pánovi profesorovi Mgr. Jurajovi Bačišinovi.

Michaela Priehodová, II. G