fbpx

Čo má spoločné P. O. Hviezdoslav a Ľ. Podjavorinská?

Čo má spoločné P. O. Hviezdoslav a Ľ. Podjavorinská?

Ak ste na otázku odpovedali napr. slovami, že sú to najvýznamnejší slovenskí literárni umelci 20. storočia, môžete byť so sebou spokojní. Ale pokračujeme. Dokázali by ste odpovedať aj na ďalšiu úlohu z literatúry? Napr. vymenujte 3 znaky, ktorými sa tvorba týchto 2 autorov líšila. Že ste už zabudli? Ľahká pomoc. Opýtajte sa našich starších študentov. Mohli by to vedieť.

27. apríla 2022 mali však spomenutí dvaja velikáni literárnej tvorby spoločné aj niečo viac. V Bzinciach pod Javorinou, rodisku národnej umelkyne Ľudmily Podjavorinskej, sa konal už 68. ročník krajskej súťažnej prehliadky v prednese poézie a prózy i v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, známy ako Hviezdoslavov Kubín. Našu školu na ňom reprezentovala žiačka 5. ročníka Sanela Andrejkovičová. Vo veľmi silnej konkurencii pod dohľadom naozaj prísnej poroty vybojovala pre nás krásne 3. miesto. Poďakovanie za tento vynikajúci výsledok, ktorý potvrdil dlhoročnú kvalitu recitátorov našej školy, patrí aj Sanelinej mame, ktorá ju na súťaž pripravovala, a tiež pani učiteľke Beate Jamriškovej, ktorá žiačku naučila na 1. stupni pracovať s umeleckým textom.

Súťaž bola mimoriadna aj tým, že práve v tomto roku si pripomíname 150. výročie narodenia Ľudmily Podjavorinskej, ktorej literárne dielo je, vďaka Bohu, stále populárne medzi rodičmi aj učiteľmi. Oslava jubilea je vždy spojená aj s niečím neobyčajným, preto účastníkom bola v deň súťaže v obci Bzince pod Javorinou sprístupnená Pamätná izba Ľ. Podjavorinskej aj s odborným výkladom.

A napokon, ako môžeme takéto jubileum osláviť my, učitelia i rodičia? Napríklad kúpou nejakej dobrej knihy práve od Ľudmily Podjavorinskej. Ak už nie pre naše deti, tak aj napríklad pre seba. Je predsa krásne vrátiť sa v jazyku tam, kde sme všetci začínali.

(Mgr. Elena Blašková)