fbpx

KRÁĽOVNÁ ŠPARGĽA

Gurmáni ju považujú za najlepšiu zeleninu a krásne ženy vedia, že im pomôže schudnúť.

Špargľa má vysoký obsah vody, je ľahko stráviteľná, bohatá na vitamíny A, B, C,E a minerály horčík, draslík, vápnik a železo. Prečisťuje krv, lebo je močopudná, podporuje činnosť obličiek a vylučovanie škodlivých látok. Typickú chuť jej dodávajú éterické oleje, najmä kyselina asparagínová, ktorá je dôležitá na metabolizmus bielkovín. Užitočné baktérie v pečeni sa zasa rýchlejšie množia vďaka inulínu, cukru, ktorý sa nachádza vo výhonkoch.
No a pri redukčnej diéte si nemôžete vybrať lepšie jedlo!
Šťava zo špargle spolu s mrkvou, cviklou a uhorkou podporuje liečbu reumy, cukrovky, málokrvnosti, či zápalu nervov.

Recept:
Palacinky so špargľou a šampiňónmi.
Na masle orestujeme pokrájanú cibuľu, pridáme šampiňóny a podusíme, kým sa nevyparí väčšina šťavy. Prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali škrobovú múčku, aby omáčka zhustla. Dochutíme soľou a korením.
Podľa klasického receptu si pripravíme palacinky, do ich stredu dáme uvarenú špargľu, zalejeme omáčkou a zavinieme. Podávame posypané bylinkami, prípadne s novými zemiakmi.

Dobrú chuť!

2015-01-29-2822015-01-29-283

Na druhom poschodí máme nástenku o zdravej výžive, ktorú obmieňame podľa ročných období alebo podľa nových zaujímavostí v tejto oblasti.