fbpx

Žatva úspechov v biologickej olympiáde

V priebehu marca prebehli krajské kolá biologickej olympiády. Naši študenti sa zapojili hneď do niekoľkých kategórií a častí.

Dňa 22.3.2017 sa na Fakulte zdravotníctva Univerzity A. Dubčeka v Trenčíne konalo krajské kolo BiO v kategóriách A a B. Zapojili sme sa do oboch častí oboch kategórií:

V kategórií B v projektovej časti sa Radoslava Kopecká stala víťazkou a z 1. miesta postupuje na celoslovenské kolo s prácou „Pozorovanie farebných reakcii húb s chemickými činidlami“. Porotu zaujal nezvyčajný nápad a možný praktický význam výskumu. Skvelé, hoci nepostupové, 3. miesto v silnej konkurencii v projektovej časti kategórie A získal Ivan Petrovič s jeho šľachtiteľským výskumom „Analýza znakov a vlastností rodičov a ich krížencov F1 u paprík druhu Capsicum chinense“.

Úspešní boli aj súťažiaci v teoreticko-praktickej časti oboch kategórií. V kategórii B boli obaja súťažiaci úspešnými riešiteľmi, z nich najlepšie sa umiestnil Jakub Kunovský na 5. mieste. Ďalší súťažiaci sa umiestnili na 7., 8. a 9. mieste.

Týmto však úspechy našich žiakov ešte nekončia. Okrem už spomínanej postupujúcej Radoslavy Kopeckej pocestuje v apríli do Košíc na celoslovenské kolo aj Martin Franek, ktorý dňa 30.3.2017 získal postupové 2. miesto v krajskom kole BiO v kategórii C, projektová časť. Tu predstavil svoj geologický výskum: „Šlichové minerály a ich zdrojové horniny z Malej Magury“. Okrem toho svoje nadanie na biológiu prejavil tým, že súčasne súťažil aj v teoreticko-praktickej časti, v ktorej sa umiestnil na 5. mieste.

[nggallery id=431]