fbpx

ZDAR BOH!

ZDAR BOH!

Počuli ste už niekedy tento pozdrav? Áno? To je super. Ale počkať, čo ak ho niekto ešte v živote nepočul? Mám nápad! Poďme do Banskej Štiavnice, však kde inde ako v tomto historickom kráľovskom meste zapísanom do Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO by sme ho mali počuť? Totižto, už prvé záznamy sa datujú do 2.-3. storočia nášho letopočtu, keď zlato i striebro začali ťažiť Kelti. Neskôr baníci dennodenne fárali do hlbín Zeme naprieč storočiami — rovnako, ako dobrodruhovia z Erazmu 2023 v utorňajších hodinách.

VĎAKA MÁRII TEREZII NECHODÍME LEN DO ŠKOLY
Nie nadarmo je Banská Štiavnica zapísaná v UNESCU, keďže toto malebné mestečko v regióne Hont je priam až posiate historickými budovami. V jednej z nich sídli Botanická záhrada, v ktorej nájdete jeden z najväčších stromov na svete — sekvoje a japonský céder. Botanickú záhradu zriadila v roku 1762 Mária Terézia a zhromaždila v nej najväčšiu a najlepšiu techniku tej doby. Niektoré veci, tam nájdete do dnes.

POZOOOOR! TUREK NA OBZORE!
Vyššie spomenuté slová nepočuli už ani náznakom výletníci z Nemecka, Česka a Francúzska na návšteve Banskej Štiavnice. Tieto slová počúvali ľudia hlavne v 16. storočí, počas osmanskej expanzie do končín Slovenska. Ľudia sa museli mať na pozore, a tak postavili Nový Zámok, aby chránili územie. Tentokrát, počas druhého dňa v týždni hrad postavený na Frauenbergskom kopci nenavštívili Turci a ani hasiči, ale Erazmáci.

(text: Mário Orság)