fbpx

Za vedomosťami do Chorvátska

Za vedomosťami do Chorvátska

Väčšina Slovákov v júli ide do Chorvátska kvôli moru, kvôli teplu či stredomorskej kuchyni. To všetko tam bolo, ale išiel som tam kvôli vedomostiam. Nie som totiž ani veľký plavec a teda už vôbec nie milovník 37-stupňových horúčav.

Vďaka projektu Erasmus+ a financiám z Európskej únie sa učitelia našej školy môžu zapojiť do rôznorodých mobilít po celom kontinente. Využil som kurz jednej z najväčších vzdelávacích inštitúcií v Európe (Europass Teacher Academy), ktorá má pobočky vo viacerých krajinách. Na týždeň som sa ocitol v Splite, pobrežnom meste s krásnym historickým jadrom.

Spolu s učiteľmi z ostrova Madeira (Portugalsko), z Nemecka, zo Slovinska, z Poľska a s ďalšou Slovenkou sme absolvovali kurz programovania mobilných aplikácií. Vďaka americkému MIT existuje intuitívne prostredie (App Inventor), v ktorom je možné vytvoriť mobilné aplikácie bez znalosti syntaxe zdrojového kódu. Sprevádzaní domácim učiteľom Josipom zo Záhrebu sa nám za týždeň podarilo vytvoriť asi 10 rôznych aplikácií (na meranie vzdialenosti, jednoduchú hru Krtko, xylofón, …).

Verím, že už od septembra sa o týchto možnostiach dozvedia viac aj študenti Piaristickej školy a naprogramujú si program priamo do svojho mobilu.

Vďaka klimatizovanej hromadnej doprave s možnosťou sledovania polohy autobusu online, či kúpenia si lístka cez aplikáciu za lepšiu cenu budem na ranné aj popoludňajšie zápchy v Splite spomínať s úsmevom.

(Mgr. Vladimír Ondrejka)