fbpx

ŠTÚROVO PERO 2024

ŠTÚROVO PERO 2024

1. miesto v kategórii stredoškolákov jednotlivcov získava:

MÁRIO ORSÁG z Piaristickej spojenej školy Františka Hanáka v Prievidzi

za rozhovory s logickými a sústredenými otázkami, v ktorých vďaka dôkladnej príprave sebavedomo prekročil hranicu od športu k závažným celospoločenským otázkam.

 

O priebehu súťaže si prečítajte v reportáži nášho víťaza, ktorý sa nestratil v konkurencii 65 súťažiacich a prekonal aj svoje vlaňajšie 3. miesto.

Vzrušujúce chvíle napätia, zvuk klávesnice, pohyb perom po papieri, fotografmi zachytené dych berúce momenty. Toto všetko tvorí život novinárov. O tom sa presvedčili aj mladí nádejní stredoškolskí i vysokoškolskí novinári z celého Slovenska, keď sa v piatok 19. a v sobotu 20. apríla 2024 zúčastnili vyhodnotenia najprestížnejšej žurnalistickej súťaže na Slovensku – súťaže Štúrovo pero vo Zvolene, ktorá tento rok oslavuje jubilejný 30. ročník.

Po slávnostnom otvorení nasledovali hodnotiace semináre jednotlivých kategórií. Mário sa zapojil do tretej kategórie – Stredoškoláci jednotlivci. Týchto žurnalistov hodnotilo trio porotcov zložené z  profesorky Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského  pani Lucie Virostkovej, šéfredaktorky spravodajstva televízie Markíza pani Zuzany Štelbaskej a  novinára Denníka N pána Tomáša Bellu.

Počas druhého upršaného sobotňajšieho dňa porotcovia dokončili svoje hodnotenia a nasledovali voľné diskusie. Prvá bola s pánom ministrom školstva, vedy, výskumu a mládeže Tomášom Druckerom. Po krátkej prestávke sa študenti opäť ujali slova a spovedali manželské duo novinárov – pani Zuzanu Kovačič Hanzelovú z Denníka SME a pána Michala Kovačiča z televízie Markíza.

Keďže súťaž je pomenovaná Štúrovo pero po Ľudovítovi Štúrovi, ktorý počas svojho života bol mestským poslancom za mesto Zvolen, súťažiaci mu išli položiť vence k jeho pamätníku na zvolenskom námestí. Keď sa všetko nachystalo na slávnostné vyhodnotenie, žurnalisti sa vrátili do Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra, zúčastneným sa zdvihla hladina adrenalínu a moment, na ktorý všetci čakali, bol zrazu tu.

Ako prví svoje finálne umiestenie spoznali kategórie vysoškolákov, po ktorých prišli na rad stredoškoláci jednotlivci. Štvrté miesto obsadil David Žák z Bratislavy, bronzová medaila putovala do Považskej Bystrice s Pavlom Rágulom. Druhé miesto obsadila Kristína Pásztorová z Košíc. Po ováciách nastalo ticho. Celá sála a Slovensko sa o chvíľu dozvie meno najlepšieho stredoškolského novinára…

(text: Mário Orság)