fbpx

Komentár: Čierny Peter v rukách organizátorov Okolo Slovenska

Komentár: Čierny Peter v rukách organizátorov Okolo Slovenska

Organizátori v stredu 28.2. ohlásili termín pretekov Okolo Slovenska. Budú sa konať koncom júna, konkrétne od 26. do 30. 6. Tento dátum je však veľmi nešťastný. Prelína sa totiž so začiatkom Kráľovnej cyklistiky, Tour de France.

Pretekov Okolo Slovenska sa v posledných rokoch zúčastňovalo čoraz viac cyklistov svetovej extratriedy. Minulý rok brázdili slovenské cesty hviezdy ako Tim Merlier, Caes Bol, Kasper Asgreen, Rémi Cavagna či Tim Declerq. Myslím si, že tento rok to tak nebude. Môžeme predpokladať, že žltý dres si bude chcieť zo Slovenska odniesť prvý menovaný, keďže sa nenachádza v nominácii tímu Soudal Quick Step na Tour de France. Belgický špurtér má motiváciu sa opäť vrátiť na Slovensko, keďže minulý rok triumfoval v dvoch etapách.

Prvé mínus vidím v tom, že na Slovensko nepríde toľko hviezd ako po minulé roky. Ďalšie je, že cyklisti ich nemôžu brať ako generálku pred veľkými pretekmi. Keďže v minulosti sa na slovenských cestách brázdilo v prvej polovici septembra, pre cyklistov slúžili ako rozjazd pred domácim a svetovým šampionátom. Tento rok sem prídu, teda skôr môžu prísť, iba cyklisti, ktorí nejdú na Tour de France, ale chystajú sa na olympiádu. Tretí Čierny Peter v rukách Okolo Slovenska je, že s vysokou pravdepodobnosťou Tour de Slovakia nebude vysielať celosvetová televízna stanica Eurosport, ale prenos bude robiť niektorá slovenská televízia.

Uznávam, že organizátori to s výberom termínu Okolo Slovenska nemali jednoduché. Skôr sa nedali zorganizovať, lebo v kalendári UCI už v máji svieti Giro d‘ Italia, potom začiatkom júna francúzske Critérium du Dauphiné a švajčiarska Tour de Suisse. Ak by sa Okolo Slovenska prelínalo s jedným z týchto termínov, športoví manažéri by určite poslali svojich jazdcov do krajín západne od Slovenska. Áno, organizátori sa pokúšali usporiadať ich v ich pôvodnom termíne, ale UCI im dala stopku: „V súvislosti s OH prišlo aj k posunom termínov majstrovstiev Európy a majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike. Medzi oboma podujatiami je necelý týždeň a keďže práve v tomto týždni sa tradične bojovalo na slovenských cestách na našej národnej „Tour“, organizátori boli nútení hľadať nový termín, lebo ten pôvodný Medzinárodná cyklistická únia neschválila,“ vyjadrili sa usporiadatelia pretekov pre ich oficiálny web.

Som veľmi zvedavý, ktoré tímy nakoniec prídu na Slovensko a hlavne, ktoré svetové hviezdy. Možno by bola zostava nabitejšia, keby sa organizátori rozhodli pre skorší termín.

(Autor: Mário Orság)