fbpx

Ako bolo na Erasme vo Francúzsku?

Ako bolo na Erasme vo Francúzsku?

Dominika Rybárová:

Prvý celý deň nášho pobytu vo Francúzsku. Ráno sme sa všetci spoločne stretli v škole v Toulone. Privítal nás pán riaditeľ ich školy a mali sme občerstvenie s tradičnými francúzskymi pochutinami. Potom sme boli na vyučovacích hodinách, mali sme možnosť si skúsiť, aké je to byť študentom vo Francúzsku. Po vyučovacích hodinách sme si prešli nádhernými uličkami mesta Toulon, až kým sme neprišli k prístavu. Tam sme nasadli na loď a plavili sme sa, mali sme krásne slnečné počasie a súčasťou bol aj výklad. Mňa osobne asi najviac zaujal cintorín lodí, ale odtiaľ sme išli radšej ďalej, lebo naša loď bola ešte v dobrom stave.
Po tomto zážitku sme sa vrátili do rodín a tam už každá rodina spravila jedinečný program.
Som veľmi vďačná, že som mohla zažiť spôsob života mojej Francúzsky. Zažili sme spolu veľa zaujímavých chvíľ.

Kika Svetláková

V utorok sme sa lanovkou vyviezli na vrch zvaný Mont Faron. Očaril nás výhľad na krásne pobrežné mesto a na slnko odrážajúce sa v pokojnom mori. Avšak na vrchole nás čakala aj prehliadka vojenského múzea venovaného oslobodeniu Provensálska počas 2. svetovej vojny. Tento deň zakončila každá z nás programom pripraveným rodinou. My sme sa vybrali do mediálnej knižnice, parku a ochutnali sme pravé francúzske pečivo. Vďaka starostlivosti mojej rodiny a snahe pripraviť mi čo najlepší program som si to veľmi užila, ako aj každý iný deň.

Nina Humajová

V stredu mal každý program s ich rodinou, či už to bol obed alebo večera v reštaurácii, lezenie na stromy, prechádzka po pláži, návšteva susedných miest alebo objavovanie toulonských uličiek. Nesmelo chýbať robenie palaciniek s „correspondantes“ a ich rodinami. V komunikácii hrala angličtina, francúzština a aj ruky a nohy. S mojou correspondante som sa za tých sedem dní veľmi nasmiala, lebo naše povahy sa našli.

Lucia Ziaťková

Ráno sme vstali v krásnom, ale trošku upršanom počasí a vybrali sme sa smerom do Musée de la marine / Námorného múzea. Bola som v úžase, aké nádherné a historické to tam bolo. Spolu s mojimi kamarátkami sme vošli dovnútra a videli sme rôzne typy lodí a obrazov. Neskôr sme išli autobusom smerom na pláž, kde sme sa rozhodli ísť kajakovať. Obliekli sme si neoprénový oblek a sadli sme si do kajaku. Moja kamarátka Ninka bola za mnou a spolu sme pádlovali. Neskôr však, keď som sa rozhodla trochu sa posadiť lepšie, spadla som do vody. Naše kamarátky z Francúzska však prišli a zdvihli ma z vody do kajaku. Všetci sme si to užili a mali sme deň plný zážitkov.

Natália Korineková

V piatok doobeda sme navštívili spolu s ostatnými žiakmi a kamarátmi mestečko La Valette, v ktorom sa nachádza výstava miniatúrnej verzie celého Azúrového pobrežia. Do detailov prepracované modely, nespočetné množstvo postavičiek, neviete kam sa skôr pozrieť a ešte aby to bolo zaujímavejšie, dali nám zoznam filmových a iných známych postáv, ktoré sme na tej celej výstave mali hľadať. Po prehliadke sme mali voľný program takmer celý deň, prechádzali sme sa v nákupnom centre, voľačo aj pokúpili. My, Slovenky sme strávili spolu pekný čas v kaviarni a potom sme sa autobusom vrátili znovu do Toulonu a do rodín. V piatok sme s rodinou mojej francúzskej kamarátky Louane mali asi najkrajší večer. Boli sme sa korčuľovať na kolieskových korčuliach v inline sále, kde hrala hudba, svietili reflektory a bola tam veľmi príjemná atmosféra. Pre mňa to bol skvelý zážitok, pretože som nikdy nekorčuľovala na kolieskových korčuliach a prekvapilo ma, ako dobre mi to išlo. S rodinou som sa cítila veľmi dobre. Bolí zábavní, milí, štedrí a dobrodružní. Louane je taktiež veľmi milé a poctivé dievča, je veľmi starostlivá, ale takisto sa s ňou dá aj dobre zasmiať a porozprávať. Po francúzsky aj po anglicky.

Natália Vlniešková

Sobotu sme strávili v rodinách. Predposledný deň nášho výletu  nás rodiny zobrali do jumping arény. Po namáhavom ráne sme si vyzdvihli obed a išli navštíviť starkých. Po spoločnom obede sme sa zastavili vo vinotéke kúpiť víno a nejaké špeciality, ktoré som brala na Slovensko. Posledným miestom, kde sme sa zastavili bola pláž, na ktorej sme s Laurou zbierali kamienky.

Zuzana Korineková / Alica Verešová

Nedeľa patrila už len našej slovenskej výprave. Naplánovali sme si skorší odchod z Toulonu a návštevu Marseille. Po príchode na stanicu sme si odložili batožinu a pešo sme sa prešli do prístavu až k Bazilike la Major. Slnečné počasie, takmer 20 stupňov, kávička, koláčik. Čas rýchlo ubehol a večer sme už nasadali do lietadla smer Viedeň. Koniec dobrý, všetko dobré. Plné zážitkov, nových vedomostí, priateľstiev sme sa vrátili do našej školy, domov. Vážime si možnosť byť súčasťou projektov ako je Erasmus+, ktoré otvárajú dvere do iných škôl, k iným kultúram, k rozmanitosti Európy.